Dilgėlės ir jose slypintis pavasarinių vitaminų lobynas

Nors Lietuvoje ekologiškos idėjos taip pat išpopuliarėjo, gimtojoje mano šalyje vis dar kreivai žiūrima į ‘keistesnius; patarimus ir požiūrius, tarkim ‘valgai dilgėles????’. Dilgėlė lietuviui dabar nereiškia ir piktžolės, bet reiškia kažką pigaus, nevertingo, tolimo… Visgi tikiu, kad yra žmonių, kuriems atrodo kitaip. Taigi, dilgėlė. Pristatinėti jos nereikia, bet ką su ja daryti?

dilgėlės

Dilgėlėse apstu vitaminų C, K, B grupės, fitoncidų, karoteno, chlorofilo, mineralų: geležies, kalcio, magnio, silicio, sieros, chloro ir kt. Dilgėlių patariama vartoti, jei kamuoja lėtinis nuovargis, galvos skausmas, mažakraujystė, žemas kraujo spaudimas, nervų sistemos, medžiagų apykaitos sutrikimai. Iš dilgėlių galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų, pavyzdžiui, omletą, salotas ar net arabiškus avinžirnių falafelius. Pavasaris – metas išbandyti juos visus!

Omletas su dilgėlėmis

4 kiaušiniai
20 g jaunų dilgėlių lapų
Pusė svogūno
Bulvė
Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Aliejaus kepti

Gaminimas

Nuskusti bulvę, nuplauti ir sutarkuoti. Supjaustyti svogūną. Sudėti prie bulvių. Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus ir maišant apkepinti bulves su svogūnais. Kai bulvės bus iškepusios, sudėti nuplautas ir stambiai supjaustytas dilgėles. Paskaninti druska ir pipirais. Kepti dar maždaug 3 minutes. Supilti lengvai plaktus kiaušinius ir juos tolygiai paskirstyti ant daržovių. Kai omleto apačia bus iškepusi ir gražiai parudavusi, atsargiai apversti ir apkepti iš kitos pusės.

100 g apie 164 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

2 porcijos

Dilgėlių salotos su riešutais

500 g dilgėlių lapų
50 g krapų ir petražolių
4 skiltelės česnako
3 – 4 graikiniai riešutai
3 – 4 šaukštai aliejaus
Šaukštas citrinų sulčių
Druskos pagal skonį

Gaminimas

Dilgėlių lapus nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu ir pavirti 3 – 4 minutes. Paskui nupilti vandenį, lengvai pagrūsti. Aliejų sumaišyti su traiškytais česnakais ir druska. Užpilti ant dilgėlių, smulkintų krapų ir petražolių, kapotų riešutų. Apšlakstyti citrinų sultimis.

100 g apie 121 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

4 porcijos

Falafeliai su dilgėlėmis

200 g avinžirnių
50 g dilgėlių lapų
Pusės svogūno
3 skiltelių česnako
Šaukštelis kmynų
Pusė šaukštelio kepimo miltelių
Pusė šaukštelio citrinų sulčių
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Druskos, maltų kvapiųjų pipirų, petražolių, mėtų pagal skonį

Gaminimas

Avinžirnius užpilti vandeniu ir mirkyti per naktį. Elektriniu trintuvu sutrinti avinžirnius, česnaką ir svogūną. Tada sumaišyti su trintomis dilgėlėmis, petražolėmis, mėtomis, druska ir pipirais. Sodą nugesinti citrinų sultyse ir supilti į falafelių masę. Tešlą palikti šaldytuve valandą. Iš gautos masės formuoti graikinio riešuto dydžio skrituliukus ir kepti ant silpnos ugnies 3 – 4 min., kol gražiai apskrus. Tuomet dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Galima patiekti su salotomis, daržovėmis, lavašu.

100 g apie 247 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

4 porcijos

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s